Kaupallinen yhteistyö: K-ruoka
Keskikesä. Se aika vuodesta, jolloin grillissä valmistuu lähes koko ateria… Mikäli grilliruoka kuitenkin jo näin juhannuksen jälkeen kyllästyttää, toinen helppo tapa valmistaa hyvää ja maistuvaa kesäistä ruokaa on savustus. Jo muutaman vuoden ajan savustus onkin ollut kasvava trendi – savustaminen antaa ruoalle ainutlaatuisen aromin ja on loppupeleissä helppoa ja mukavaa.
Savustamiseen soveltuvat hyvin esimerkiksi rasvaiset kalat (lohi, siika, muikku). Ehdottomasti suosituin savustuskala onkin suomalainen kokonainen kirjolohi. Nykytrendin mukaisesti kalan ohella savustetaan myös esimerkiksi kasviksia, lihaa tai juustoja. Savustukseen sopivat samat lihat kuin muuhunkin grillaukseen, ja kasvikset saavat savustuksesta uutta ytyä. K-ruoan sivuilta löytyy monia hyviä savustusvinkkejä aina savustetuista paprikoista chilipippureihin.
Itse testasimme savustusta parisen viikkoa sitten sähkösavustimella – tutusti ja turvallisesti lohella. Hieman pelkäsin tulisiko loheen liiankin paljon savun makua mutta pelko osoittautui turhaksi sillä kala maistui hurjan hyvältä – ja katosi alta aikayksikön parempiin suihin. Lohi kun kuuluu ruokiin, jotka kelpaavat koko perheelle :) Lohen seuraksi keitimme uudet perunat ja lisukkeeksi kermaviilitillikastiketta. Hyvää ja helppoa! Mies totesi olevansa vasta savustamisen alkumetreillä joten mielenkiinnolla jään odottelemaan mitä savustimessa seuraavaksi syntyykään… Mikäli lukijoiden joukossa on muitakin vasta-alkajia, löytyy K-ruoan sivustolta helppo savustetun lohen resepti.
…
Entä miten kuvien savusauna liittyy aiheeseen? Menneenä juhannuksena pääsimme maistamaan savusaunan lauteilla kypsennettyä lohta, ribsejä ja muikkuja. Ja voi, ne ne vasta hyvältä maistuivatkin! En harmikseni tajunnut käydä kuvaamassa lauteilla kypsyviä ruokia enkä malttanut syödessäkään tarttua kameraan mutta näemmä savustuksen voi hoitaa siis kätevästi myös savusaunassa – mikäli sellainen pihapiiristä sattuisi löytymään… Ja vaikka oma olo savusaunan jälkeen on yleensä kuin palvikinkulla, ei ruokiin tullut samanlaista palvikinkkuvivahdetta ;)
Pakko vielä tähän loppuun mainita juhannuksen parhaasta jäkiruokaherkusta, limepossesta. Näemmä myös serkkupoikien perheessä vieraillaan K-ruoan resepteissä sillä tuo herkku oli sivustolta löydetty. Niin hyvää, että pakko yrittää tehdä tuota myös itse!
Nam! Meillä oli Suomessa asuessamme muös sähkösavustin ja se kyllä ajoi kaupunkitontilla asiansa oikein hyvin. Lasken jo viikkoja, että pääsen itsekin samantapaisiin maisemiin savustetuille (ja muille) herkuille.
Savustetun ruoan ystävä myös täällä :) Mieheni on melkoinen savustaja, sain muun muassa jo vuosia sitten käsivarren vaelluksella trangialla savustettua nieriää.
Kiitos jälkkärivinkistä, täytyy ehdottomasti kokeilla! En ollut koskaan kuullutkaan moisesta.
Meinasin pökertyä ihastuksesta ja nälästä, kun luin juttuasi! Savustettu kala ja vielä missä maisemissa – aivan huikeaa. Ihanaa kesää vaaleanpunaiseen hirsitaloon!
Ihana paikka ja mitä herkkuja!